Sual: İmam, arkasında kadınların da bulunduğunu bilerek, (Bana uyanlara imam oldum) derse, kadınların namazı sahih olur mu? CEVAP Evet.
Sual: Bir erkek, evde yabancı kadınlara, imam olabilir mi? CEVAP Bir erkek, mahrem akrabası veya hanımı bulunmayan, yabancı kadınlara, imam olamaz. Halvet olur, yani günah olur. Eğer kadınların içinde bir tane mahrem akrabası veya hanımı varsa, yahut yabancı da olsa, bir erkek daha varsa, halvet olmayacağı için, imam olabilir.
Sual: Ben imam oldum oğlumla namaz kılarken annesi de gelip bize uymuş. Namazı sahih oldu mu? CEVAP Onun da geleceğini biliyorsanız, namazı sahih olur. Çünkü kadınlara da imam olmaya niyet etmek şarttır. Niyetsiz olmaz. Onun geleceğini bilmiyorsanız ve kadınlara imam olmaya da niyet etmemişseniz namazı sahih olmaz. Böyle durumlarda, yani kadınların da cemaat olma ihtimali olduğu zaman, namaza dururken kadınlara da imam olmaya niyet etmelidir!
Sual: İmamın, kadınlara imam olmaya da, niyet etmesi gerekiyormuş. Uzun zamandır, hanımımla beraber, cemaatle namaz kılıyoruz. Fakat kadınlara da, imam olmak için, niyet gerektiğini bilmiyordum. Şimdi hanımın namazları sahih olmadı mı? CEVAP Sahih oldu. Hanımın, size uyduğunu bildiğinize göre, kadınlara da, imam olmaya niyet etmiş sayılırsınız.
Sual: İmam mahrem kadınlara namaz kıldırsa, namaz sonunda cemaate döner mi? CEVAP Evet.
Sual: Cemaatimizde yenge, baldız gibi yabancı kadın da varsa yine dönebilir miyim?
CEVAP
Yabancı kadınlara karşı dönülmez. Yahut yan dönüp onlara bakmamalıdır.