Sual: Şirketin alacaklarını tahsil eden veya hayır için, makbuz karşılığı para toplayan kimse, topladığı paraları kendi parası ile karıştırabilir mi? CEVAP O işin vekili sayıldığı için, karıştırmak caizdir.
Sual: Bir arkadaş, bana şu saati sat dedi. Ben bunu kendime alabilir miyim? CEVAP Satmak için vekil olan, kendisi için satın alamaz. Çünkü, bir kimse hem alıcı, hem satıcı olamaz.
Sual: Tam İlmihal’de deniyor ki:
Dürret-ül-beyda kitabında diyor ki, (Yemeğe çağrılan kimseye, malımdan istediğin kadar ye ve al ve dilediğine ver, hepsi helal olsun denilse, yedikleri helal olur. Aldıkları ve başkasına verdikleri helal olmaz. Çünkü, miktarı bilinmeyen yemeğin yemesini helal etmek caizdir. Fakat miktarı bilinmeyen malı almak için vekil etmek ve meçhul ve ayrı olarak teslimi mümkün olan malı ayırmadan hediye etmek sahih değildi.)
Bir arkadaş, odasına lokum, şeker koymuş, yanına da, teklifsiz yiyebilirsiniz diye bir yazı da yazmış. Oruçlu falan oluyoruz veya evdeki çocuklara da götürmek istiyoruz, kendi yiyeceğimiz bir lokumu veya bir şekeri habersiz alsak günah olur mu? CEVAP Orada yemeğe izin verilmiş, kendisi yokken götürmeye izin verdiğini yazsa bile buna yetkisi olmuyor. Ancak gözü önünde alırsa veya şu kadar şeker alıyorum diye sayısını bildirirse, o zaman almasında mahzuru olmaz.
Sual: Birine, (şu malı kaça satarsan sat, bana 3 bin lira ver) desem, o da dörde satsa, caiz olur mu? CEVAP Evet.
Sual: Bir arkadaşa "Evini 50 bin liraya satayım mı?" dedim. O da razı oldu. Ben de 55 bin liraya sattım. Arkadaşa elli bin lira verdim. Yaptığım iş günah oldu mu? CEVAP Arkadaşınıza, istediği fiyatı verdiğiniz için size günah olmaz.
Sual: Biri, parana karıştırabilirsin, bu parayı falancaya ver dedi. Parayı harcadım. Ay başında parasını ödedim. Mahzuru oldu mu? CEVAP Acele ver demediği, vakit bildirmediği için günah olmaz.
Sual: Bu malları götür, satamadığını getir demek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: (Bu malı şu kadara sat. Daha fazlasına satarsan, fazlası senin olsun) demek caiz mi? CEVAP Evet.
Sual: (Malı satamazsam, 3-4 ay sonra getiririm) demek caiz mi? CEVAP Evet.