Günah ve iman
|
|
Sual: Zina eden küfre düşeceği için, tecdidi iman ve tecdidi nikah yapması gerekir mi?
CEVAP
Gerekmez; çünkü zinanın günah olduğunu bildiği halde nefsine uyarak, zina etmek küfür olmadığı için, tecdidi iman ve tecdidi nikah gerekmez. İmanı gitmiş olsaydı, nikahını da tazelemek gerekirdi. Haramların hepsi böyledir. Mesela içki içen, günah olduğunu bilerek, şu zıkkımı içmesek iyi olur diyerek içiyorsa küfür olmaz. Günah olduğuna önem vermeden, üzülmeden içki içmek küfür olur. Namaz kılmamak da böyledir. Tembellikle değil de, namaza önem vermediği için, vazife kabul etmediği için kılmıyorsa küfür olur. Biz de kılsak iyi olur diyorsa küfür olmaz. Tesettür de böyledir, şu veya bu sebeple yapamıyorsa, ama yapmak lazım, yapanlara ne iyi diyorsa küfür olmaz.
Günah işlemeyi istemek
Sual: Kalbimden içki içmek, zina etmek gibi düşünceler geçiyor. Ama böyle bir işe teşebbüs etmiyorum. Yine günah oluyor mu?
CEVAP
Günah işlemeyi istemek günah olmaz. İşlemeye karar verirse, yalnız karar vermek günahı yazılır, işlemek günahı yazılmaz. (Bezzaziyye)
Bütün günahlara tevbe
Sual: Bütün günahlar için nasıl tevbe edilir?
CEVAP
Ya Rabbi, büluğ çağına erdiğim günden beri işlediğim bütün günahlara tevbe ettim, bir daha işlememeye söz verdim denir.
İman yenilemek
Sual: Tecdid-i iman, yani iman yenilemek tam olarak nasıl yapılır?
CEVAP
O işten pişman olmak ve kelime-i şehadet getirmekle iman yenilenmiş olur.
İmanı kurtarmak
Sual: (Emirlerin onda birini yapan kurtulur) hadisindeki murat, on farzdan birini yapan kurtulur demek midir?
CEVAP
Murat, imanı kurtarmaktır. İmanını kurtaran kurtulmuş olur.
Lafzatullahın yazılışı
Sual: Lafzatullahı yani Allah kelimesini allah diye baş harfini küçük yazmak küfür mü, yoksa haram mı? Çünkü Allah’tan başka büyük yok.
CEVAP
Ne küfür, ne haram, ne de mekruhtur. İslam harflerinde zaten büyük harf yok. Dolayısıyla, Kur'an-ı kerimde Allah ismi küçük harfle yazılır. Türkçe’de özel isimlerin büyük harfle yazılması âdet olduğu için, büyük harfle yazıp, yadırganmaya sebep olmamalıdır.
Allah’ın sıfatlarını bilmek
Sual: Allah’ın sıfatlarını teker teker saymasını bilmeyene kâfir denir mi?
CEVAP
Sıfatları sayamayan; ama anlamlarını bilene kâfir denmez. Mesela Allahü teâlânın her şeyi yarattığını, her şeyi bildiğini, işittiğini, gördüğünü v.s. bilen kimse Allah’ın sıfatlarını biliyor demektir. Birer birer sayamasa da mahzuru olmaz.