Sehl bin Abdullah Tüsterî hazretleri 815 (H.200) yılında Horasan’ın Tüster şehrinde doğdu. 896 (H.283) senesinde Basra’da vefât etti. Hikmet dolu nasîhatlerinden ve sözleri vardır. Buyurdu ki: AZ YEMENİN MÜKAFATI...
“Kıyâmet günü, az yemenin mükâfâtını hiçbir amel karşılayamaz.”
“Harama bakmaktan sakınan kimse, hiç göz ağrısı görmez.”
“Allahü teâlâdan başka yardımcı, Resûlullah efendimizden başka delil, takvâdan başka azık, sabırdan başka amel yoktur.”
“Sâdık kimseye Allahü teâlâ bir melek gönderir. Bu melek namaz vakti gelince, o kimseye namaz kılmayı hatırlatır, uyuyorsa uyandırır.”
“Kibir bulunan kalbde, havf (korku) ve recâ (ümit) bulunmaz.”
“Korku, men edilenden uzak durmak; ümid, emredileni yapmak için koşmaktır.”
“Zühd, kulların Allahü teâlâya yönelmeleridir.”
“Açlık için üç yer vardır. Tabiat açlığının yeri akıl, ölüm açlığının yeri fesad, şehvet açlığının yeri israftır. Birincisi düşünceyi yok eder; ikincisi fitneye, üçüncüsü israfa yol açar.”
“Her kim nefsini kendine dost edinirse, Allahü teâlâyı kendine düşman etmiş olur.”
“Allahü teâlânın, insanlara şu şekilde hitâb etmediği hiçbir gün yoktur: Kulum! Hiç insaflı davranmıyorsun. Ben seni anıyorum ama, sen beni unutuyorsun. Seni kendime dâvet ediyorum fakat sen, başkalarının dergâhına gidiyorsun. Ben dertleri belâları senden uzaklaştırıyorum. Lâkin günah üzerinde ısrâr ediyorsun. Ey Âdemoğlu! Yarın kıyâmette huzûruma gelince mâzeret olarak ne söyleyeceksin?..”
KELİME-İ ŞEHADET GETİRDİ!..
Sehl-i Tüsterî hazretleri vefât edince, insanlar cenâze namazı için toplandı. O şehirde bir Yahûdî vardı. Yaşı yetmişi aşmıştı. İniltileri duyunca, ne oluyor diye dışarı çıktı. Cenâzeye bakınca yanındakilere; “Benim gördüğümü siz de görüyor musunuz?” dedi. “Ne görüyorsun?” dediklerinde; “Gökten inip, cenâze ile giden kimseler görüyorum” dedi. Ve ardından Kelime-i şehâdet getirip Müslüman oldu ve az zaman sonra da vefat etti.